Van contract naar begeleiding

Als één van de 227.000 leerbedrijven heeft u te maken met subsidies. Een prettige en soms noodzakelijke bijkomstigheid in het aannemen en opleiden van BBL-ers. Er is echter het één en ander veranderd rondom de subsidieregeling. Niets om u zorgen over te maken, maar wel goed om u gedegen te laten informeren. Als opleider heeft CBT Trainingen en Opleidingen ook veel met deze aangepaste subsidieregeling BBL van doen, daarom zetten we voor u de belangrijkste punten op een rij.

Waarom een aangepaste subsidieregeling praktijkleren?

 

Vanuit de Rijksoverheid voor Ondernemend Nederland wordt het volgende doel van deze regeling aangegeven: “Het stimuleren van werkgevers tot het bieden van praktijkleerplaatsen.” Deze nieuwe subsidieregeling vervangt het oude WVA-onderwijs en is reeds ingegaan op 1 januari 2014. De WVA was gekoppeld aan de loonkosten vanuit een arbeidsovereenkomst. Praktijkleren is gekoppeld aan de begeleiding die u als werkgever biedt. Hiermee komt de verantwoordelijkheid ook meer bij u als werkgever te liggen.

 

Voor wie geldt deze subsidieregeling?

Deze regeling geldt voor MBO-opleidingen van BBL-ers binnen alle sectoren. De opleiding moet leiden tot een volwaardig MBO-diploma. Dit betekent dat alle bedrijven voor alle praktijkleerplaatsen een bedrag van maximaal € 2.700 per studiejaar beschikbaar hebben. Uiteraard zijn daar wel voorwaarden aan verbonden.

 

 • Erkend leerbedrijf – Uiteraard moet u een erkend leerbedrijf zijn. Dit kunt u aanvragen bij de organisatie die uw branche vertegenwoordigd. Kijk op www.stagemarkt.nl/bedrijven als u nog geen erkend leerbedrijf bent. Op de website van uw kenniscentrum kunt u een register terugvinden.
 • (Praktijkleer)overeenkomst – Met de leerling stelt u een praktijk- en onderwijsovereenkomst op.
 • Uren-norm – De leerling moet tenminste 200 uur les volgen en 610 uur praktijkvorming.
 • Diploma – De opleiding moet leiden tot een officieel diploma.
 • Begeleiding – De leerling moet officieel vanuit het bedrijf begeleid worden.

 

Wanneer speelt deze regeling?

De aanvraag voor de subsidie kun u per studiejaar na de geboden begeleiding aanvragen. Voor VMBO – MBO opleidingen in 2014 loopt dit studiejaar van 1 januari 2014 tot 31 juli 2014. Vanaf 2 juni tot uiterlijk 15 september kunt u de aanvraag indienen. Vul hiervoor het digitale formulier in op www.rvo.nl/praktijkleren. Uiterlijk 15 december 2014 wordt de subsidie uitbetaald.

 

Over de subsidieaanvraag praktijkleren

 • Kenmerkend voor deze nieuw subsidieregeling BBL is:
 • Subsidie kunt u pas achteraf aanvragen
 • In de aanvraag dient u geen stukken mee te sturen
 • Wel moet u verklaren dat relevante documentatie op orde is
 • Als werkgever kunt u een machtiging geven (vooraf, fysiek, rechtsgeldig)

Onderdelen die ingevuld moeten worden zijn:

 • Gegevens werkgever
 • Gegevens leerling
 • Gegevens opleiding
 • Periode van begeleiding en aantal gewerkte weken

 

Alles op orde

Deze nieuwe subsidieregeling vraagt een administratie die klopt. Per deelnemer moeten zaken als de praktijkleerovereenkomst, aanwezigheidsregistratie, aantoonbare begeleiding en behaalde kwalificaties/kwaliteiten gedocumenteerd worden. De overheid controleert hierop door steekproeven, het opvragen van informatie, fysieke controles en samenwerking met instanties als de Onderwijsinspectie en belastingdienst.
Zorgt u daarom dat alles op orde is en u komt niet voor verrassingen te staan tijdens de begeleiding en in het aanvragen van de subsidie.

 

Download hier het originele document van de RVO. Heeft u naar aanleiding van deze wijziging in de subsidieregeling BBL vragen over wat dit voor uw bedrijf betekent? Neem gerust contact met ons op en wij helpen u graag door deze veranderingen heen.

 

[download id=”1090″]