Autonome operators zijn de olie in het proces – de raffinage van zelfsturende teams

Leestijd: ± 4:13 minuten

Deel dit bericht:

“In het opzetten van zelfsturende teams ben jij als leidinggevende de procesoperator.”

 

“Wie enigszins bekend is met raffinageprocessen, weet dat een totaalbenadering bepalend is voor een goed eindresultaat. Voor succesvolle zelfsturende teams werkt dit vergelijkbaar. De ervaring leert dat zelfsturende teams jammerlijk falen wanneer zij los staan van het grotere proces – het proces van TPM (total productive maintenance). De autonome operator is dus niet vogelvrij, maar moet als deel van het geheel gezien worden om goed te functioneren. Dat begint bij mij als leidinggevende. Ik moet mijn rol als manager vaarwel zeggen. Dat moet je wel durven.”

 

 

Zelfsturende teams en TPM

Schoolvoorbeelden van zelfsturende teams zijn er genoeg. Goede voorbeelden, zoals bij Scania of zelfs bij een koekjesbakkerij in Veldt, maar ook voorbeelden waar het niet lukt. Waarom werkt het bij de één wel en bij de ander niet? Daarvoor moet je terug naar de essentie. Het werkt alleen wanneer je de autonome operator en het zelfsturende team ziet als deel van het geheel. Het geheel van totale productiviteitsverbetering, oftewel TPM. Binnen die context draagt elke individuele operator verantwoordelijkheid voor de verbetering van kwaliteit, efficiëntie, veiligheid en duurzaamheid. Echter ‘het geheel’ omvat meer dan deze vier pijlers.

 

Het proces van cultuurverandering

De individuele verantwoordelijkheid brengt doorgaans een grote cultuurverandering met zich mee. Veranderingen gaan nooit zonder slag of stoot, dus daar ligt jouw eerste taak als leidinggevende. Het sturen van cultuurverandering begint bij jouw eigen verandervermogen. Kruip in je rol als procesoperator en stel je zelf de volgende vragen: Sta je 100% achter de doelstellingen? Begrijp én overzie je wat de beoogde resultaten zijn? Ben je bereid je rol als manager in te ruilen voor een rol als assistent van de operator? Pas dan kan je medewerkers betrekken in het proces.

 

Dat betrekken van medewerkers vraagt natuurlijk de nodige tact. Een tactiek die zich kenmerkt door informatie en focus op kansen. Zo voorkom je angst en weerstand. In deze fase van het raffineren van zelfstandige teams gaat het om het afstellen van de juiste communicatiestroom en het opleiden of trainen van de werkvloer. Pas als elk individu de juiste vaktechnische, methodische en team-competenties heeft, pas dan ben je klaar voor het daadwerkelijk opzetten van je teams.

 

‘Kijktips’ voor het opzetten van zelfsturende teams

Het invoeren van TPM gebeurt in twee fasen: de planfase en de invoeringsfase. Deze twee fasen bestaan elk uit 6 stappen die ook relevant zijn bij het opzetten van zelfsturende teams. Dit proces kun je overigens prima cyclisch benaderen, waardoor het weer past in de filosofie van continu verbeteren. Met vallen en opstaan leerden we waar je bij elke stap op moet letten. Het resultaat? Deze twaalf praktische tips:

 

 1. Initiatief vanuit de directie

  Tip: zorg dat het werken met zelfsturende teams past binnen het perspectief van een langetermijnstrategie.
 2. Creëren van draagvlak
  Tip: een creatieve interne communicatiecampagne bepaalt de toonhoogte waarop men over de veranderingen spreekt.
 3. Vaststellen doelen

  Tip: bepaal SMART wat je van iedereen verwacht, strategisch van de organisatie, tactisch van de afdeling en operationeel van het team.
 4. Inrichten organisatie

  Tip: durf de organisatie op z’n kop te zetten en betrek hierin vooral de mensen die de grootste weerstand bieden.
 5. Opzetten helikopterplan
  Tip: Zet alleen de grote lijnen uit, laat het inkleuren van de details over aan de verschillende stuurgroepen. Wen maar alvast aan de zelfsturende teams.
 6. Kick-off

  Tip: Maak er een feestje van door middel van een bijeenkomst voor de hele (!) organisatie, waarbij de nadruk ligt op fun.
 7. Productiviteitsverbeteringen

  Tip: Begeleid de verschillende verbetertrajecten in het begin onder leiding van een ervaren coach. Eventueel misbruik van deze nieuwe autonomie kan de coach direct in de kiem smoren en onzekere medewerkers helpt de coach met groeien in zelfvertrouwen.
 8. Nogmaals creëren draagvlak
  Tip: maak resultaten zichtbaar waardoor er trots ontstaat en een stimulans om het eigen presteren naar een hoger niveau te tillen.
 9. Kwaliteitsmanagement
  Tip: toets of de huidige vorm van kwaliteitsmanagement bijdraagt aan het behalen van de langetermijnstrategie.
 10. De back office

  Tip: stroomlijn de informatievoorziening zodat iedereen altijd op de hoogte is van de juiste (hoeveelheid) informatie (wees dus waakzaam voor overcommunicatie).
 11. VGWM (Veiligheid, Welzijn, Gezondheid en Milieu)

  Tip: ook hier geldt een toetsing van de effectieve bijdrage aan de organisatiestrategie.
 12. Borgen

  Tip: vier het resultaat van periode tot periode in een vergelijkbare bijeenkomst als de kick off.

 

Tools om mee te beginnen

Wil je concreet aan de slag met het opzetten en begeleiden van zelfsturende teams, dan heb je in je rol als procesoperator de juiste tools nodig. Gereedschappen om het proces te sturen en bij te stellen. Er zijn verschillende instrumenten zoals SMED, de 1-10-100 regel en OEE (Overall Equipment Effectiveness). Tools die je helpen met inzicht en het maken van keuzes. Waar het echter vooral om gaat zijn natuurlijk de operators zelf. Wil je vandaag nog beginnen met het ontwikkelen van het autonoom vermogen? Vul dan de vaardighedenmatrix in. Dat geeft je een beeld van de competenties per individu en helpt je met het samenstellen van je teams.

Ontdek hoe we je helpen met het bekwamen van autonome operators en onze visie op zelfsturende teams.

Neem contact op en we zetten samen een eerste stap naar resultaten waar je u tegen zegt!

Of bel 0800 – 228 72 46

Gerelateerde training:

 

Technisch Operator

Het heeft ons erg geholpen om in de verschillende stadia van het proces een blik van buitenaf mee te laten kijken. Deze reflectie helpt tegen het navelstaren. Misschien wel de grootste valkuil bij het opzetten van zelfsturende teams. Werk jij al met autonome operators binnen zelfsturende teams? Waar liep je tegen aan of wat houdt je tegen? Deel je reactie op LinkedIn.

Deel dit bericht:

Meer verhalen uit de praktijk? Bekijk de gerelateerde cases bij deze blog.

Ter inspiratie en als proeve van bekwaamheid vertellen enkele van onze klanten wat cbt voor hen heeft betekent. Lees de verhalen van VDL, Bakkersland, Libbey of SRC en hoe zij het maximale uit hun processen en mensen halen.

Ga concreet zelf aan de slag met onze gerelateerde praktijkcompetenties.

Al meer dan 25 jaar verzorgt cbt praktische trainingen en opleidingen voor de maakindustrie. Bekijk ons aanbod praktijkcompetenties en informeer naar de mogelijkheden voor jouw organisatie.

Ontdek hoe we je helpen met het bekwamen van autonome operators en onze visie op zelfsturende teams.

Neem contact op en we zetten samen een eerste stap naar resultaten waar je u tegen zegt!

Praktijkverhalen

company

Of bel 0800 – 228 72 46