’Catch the Rhythm’ en verkort je doorlooptijd

Leestijd ± 3:31 minuten

Deel dit bericht:

“Om onze doorlooptijd te verkorten, moesten we in het juiste ritme komen…”

 

“Je productie is ‘slechts’ een middel, niet het doel. ‘Hoe we het doen’ wordt bepaald door ‘waarom we het doen’. Onder aan de streep draait het om maximaal resultaat. Of nog zakelijker: winstmaximalisatie. Dus als we ons middel – onze productieprocessen – kunnen verbeteren door de doorlooptijd te verkorten, dan moeten we kritisch durven zijn. Zo leek ons productietempo soms wel een jazz-orkest…”

 

Het begon met een opmerking van één van onze productiemanagers. Hij constateerde een ophoping van voorraad, terwijl hij zelf regelmatig moest wachten voordat zijn afdeling weer verder kon met produceren. Om in de termen van Goldratt (Theory of Constraints) te spreken, zat daar de bottleneck. Na een snel sommetje van wachttijd x kosten x voorraad was snel duidelijk dat hier veel winst te behalen viel wanneer we de doorlooptijd zouden verkorten.

 

De bottleneck in onze doorlooptijd

Lean Supply Chain Management gaat over het beheersen van de totale keten. Dat is belangrijk om voor ogen te houden wanneer je aan de slag gaat met het verkorten van je doorlooptijd. De hele keten van leverancier tot klant doet mee. Zit er in die hele lijn een bottleneck die geen waarde toevoegt of zelfs kosten met zich meebrengt, dan moet die activiteit volgens de lean filosofie geëlimineerd worden.

 

Voordat je aan de slag gaat met het verkorten van je doorlooptijd moet je dus op de hoogte zijn van je klantwaarde en een beeld hebben van je waardestroom. Door met het hele team die waardestroom in kaart te brengen, kregen we een goed en compleet beeld waar de bottleneck zat en hoe we die aan konden pakken. Nu was het zaak om een flow te creëren.

 

In 5 TOC-stappen naar maximale doorvoersnelheid

Die flow betekent een ononderbroken doorstroming van producten of (half)fabrikaten. Maar ook kwaliteitscontrole en administratie zijn een wezenlijk onderdeel van deze flow. Als een product pas verder kan naar de volgende fase in het productieproces, nadat kwaliteitscontrole of klaring heeft plaatsgevonden, kan op piekmomenten of bij ondercapaciteit een bottleneck ontstaan.

 

Grondlegger van de lean filosofie Henry Ford begreep goed dat lean een zaak is van de hele zaak. Zijn hele management en elke afdeling draaide om het zo veel mogelijk produceren in een zo kort mogelijke tijd. Mooi, als je alle kleuren levert zolang het maar zwart is, maar in een markt die steeds meer vraagt om diversiteit en maatwerk is dat een iets complexer verhaal.

 

Voor de maakindustrie van 2050 is operational excellence de eigentijdse invulling van die lean basisgedachte. Vanuit de klant je processen inrichten naar maximaal resultaat. Vanuit de klantvraag gestuurd – oftewel volgens de pull-strategie produceren – vraagt een continue doorstroom, een ‘one-piece-flow’. Deze 5 TOC-stappen helpen bij het vergroten van je doorvoersnelheid:

 

  1. Spoor het belangrijkste knelpunt op (bottleneck)
  2. Zorg dat op dit punt geen capaciteit verloren gaat (bijvoorbeeld stilstand door het ontbreken van halffabrikaten of informatie)
  3. Maak dit knelpunt tot het centrum van je (deel)proces en stem hier je productieflow op af (de trommel (drum) die het ritme en (productie)tempo bepaalt)
  4. Vergroot de capaciteit van het knelpunt (door investeringen in techniek of personeel)
  5. Nadat het knelpunt is opgeheven, ga je terug naar stap 1 (continu verbeteren)

 

cbt-drum-buffer-rope

 

Het ritme vasthouden volgens het drum-buffer-rope principe

In stap 3 van de 5 TOC-stappen noemde ik al de trommel die het ritme van je productietempo bepaalt. Deze benaming komt uit het drum-buffer-rope principe. De bottleneck moet ongehinderd kunnen produceren. Alle andere bewerkingstijden zijn daaraan gekoppeld (als het ware met een touw daaraan verbonden).

 

In ons geval bleek de oplossing het creëren van een buffer in de kwaliteitscontrole en administratieve afhandeling daarvan. De afdeling kwaliteit kreeg tijdelijk extra capaciteit om hun controles sneller uit te voeren. Met deze voorraad goedgekeurde halffabrikaten is er een logistieke hartslag ontstaan, waardoor iedereen in hetzelfde ritme opereert.

Ontdek hoe we je helpen met het elimineren van bottlenecks en een ideale doorlooptijd.

Neem contact op en we zetten samen een eerste stap naar resultaten waar je u tegen zegt!

Of bel 0800 – 228 72 46

Gerelateerde training:

 

Lean Supply Chain Management

Zit jouw productieflow in een ritme van maximaal resultaat? Of wordt het tijd dat er een andere maat geslagen wordt? Begin dan eens met een tekening van je productieproces. En doe dat niet alleen, maar betrek je mensen van de werkvloer. Als je dan ontdekt wat je meest beperkende onderdeel in het proces is, ben ik erg benieuwd naar je inzichten en aanpak. Deel je ervaring rondom het verkorten van jullie doorlooptijd op LinkedIn!

Deel dit bericht:

Meer verhalen uit de praktijk? Bekijk de gerelateerde cases bij deze blog.

Ter inspiratie en als proeve van bekwaamheid vertellen enkele van onze klanten wat cbt voor hen heeft betekent. Lees de verhalen van VDL, Bakkersland, Libbey of SRC en hoe zij het maximale uit hun processen en mensen halen.

Ga concreet zelf aan de slag met onze gerelateerde praktijkcompetenties.

Al meer dan 25 jaar verzorgt cbt praktische trainingen en opleidingen voor de maakindustrie. Bekijk ons aanbod praktijkcompetenties en informeer naar de mogelijkheden voor jouw organisatie.

Ontdek hoe we je helpen met het elimineren van bottlenecks en een ideale doorlooptijd.

Neem contact op en we zetten samen een eerste stap naar resultaten waar je u tegen zegt!

Praktijkverhalen

company

Of bel 0800 – 228 72 46