Connected production: op één lijn met Total Quality Management (TQM)

Leestijd: ± 2:43 minuten

Deel dit bericht:

“Hoe we dankzij TQM de goede dingen de eerste keer goed doen en dat telkens weer.”

 

“Sinds we concreet aan de slag zijn met Total Quality Management (TQM), is mijn netwerk behoorlijk uitgebreid. Al die contacten zijn zo ontzettend waardevol. Met de terugkoppeling die ik van hen krijg, wordt het hele proces steeds een beetje beter. Het totaal van onze logistiek en organisatie is nu veel meer ‘connected’, ook met processen die buiten onze productie-arena plaatsvinden. En dat heeft resultaat! We zijn nu veel meer in staat de goede dingen in één keer goed te doen en dat telkens te herhalen.”

 

TQM geeft grip op groei

Waar foutloos werken allemaal mee begon? Het klinkt misschien gek, maar juist ons succes bleek onze achilleshiel. We merkten al een poosje dat er iets broeide. De normaal zo constante kwaliteit begon scheurtjes te vertonen. Doordat de productie steeds voller raakte en we de grens van 100 FTE naderden, werd het hele proces te complex binnen de oude structuur en verloren we de controle. Voorraden stapelden zich op, de levertijd liep op, het aantal foute leveringen nam toe, evenals het aantal klachten.

 

Basisprincipe nr.5: preventie

Onze productiemanagers signaleerden deze groeipijnen gelukkig op tijd en dus konden we escalatie voorkomen. Vanuit TQM basisprincipe 5 werd het ‘fouten-preventieteam’ in het leven geroepen. Zij hebben als taak om de integrale kwaliteitszorg te verbeteren en te borgen over de hele productieketen. Door het nemen van preventieve maatregelen zorgt dit team ervoor dat het proces gestroomlijnd is en blijft. Alleen dan is het mogelijk om efficiënt te produceren volgens de ‘just-in-time-productiemethode’.

 

TQM is relatiemanagement

Als plantmanager ben ik binnen het fouten-preventieteam verantwoordelijk voor de communicatie buiten onze productiemuren. Voor mij is Total Quality Management dus ook absoluut relatiemanagement. Productiegoeroe Deming geeft het ook aan in zijn stappenplan naar een foutloze productie-organisatie. Een goede relatie met je leveranciers en het wegnemen van barrières tussen afdelingen zijn twee punten die je zeker mee moet nemen in je TQM-aanpak (en dan zie ik de leverancier als afdeling buiten mijn werkvloer – evenals de klant overigens). Dat voorkomt veel problemen en bespaart dus een hoop tijd.

 

Resultaten waar je u tegen zegt

Dus of TQM resultaat heeft? Dat is voor ons geen vraag meer. Reken zelf maar eens uit wat je kosten zijn om fouten te herstellen. Hoeveel tijd ben jij maandelijks kwijt door ad hoc werkzaamheden omdat er dingen niet in één keer goed gaan? Onze bedrijfsprestaties zijn dus significant verbeterd sinds we concreet met TQM aan de slag zijn. We zijn nu ruim een jaar verder en hebben in totaal 20%(!) tijdsbesparing weten te realiseren.

 

Aan de slag met PDCA

De eerder genoemde Deming is dezelfde als van de PDCA-cyclus. Als je mijn poster hebt hangen, dan zie je voor elk kwartaal de mogelijkheid om activiteiten te plannen, doen, checken en acteren (bijstellen). Deze methodiek heeft ons erg geholpen om enerzijds uniformiteit in de manier van denken te krijgen en tegelijkertijd het systeem flexibel te houden. TQM of continu verbeteren wordt op deze manier niet een gedicteerde controlestaat, maar een middel om het maximale uit je interne en externe contacten te halen, het proces op één lijn te krijgen, daarmee problemen voor te zijn en dus foutloos te werken. En dat steeds opnieuw, en opnieuw, en opnieuw.

Ontdek hoe we je helpen de kwaliteit te borgen met onze visie op TQM.

 

Neem contact op en we zetten samen een eerste stap naar resultaten waar je u tegen zegt!

cnt-btn

Of bel 0800 – 228 72 46

Hoe beheersen jullie de kwaliteit van je processen? Deel je reactie over TQM op LinkedIn of reageer via twitter.

Deel dit bericht:

Gerelateerde cases

Gerelateerde praktijkcompetenties

Ontdek hoe we jouw productieprocessen kunnen maximaliseren met onze visie op TQM.

 

Neem contact op en we zetten samen een eerste stap naar resultaten waar je u tegen zegt!

cnt-btn

Of bel 0800 – 228 72 46