De schokkende realiteit van machineonderhoud zonder LoToTo

Leestijd: ± 3:30 minuten

Deel dit bericht:

“De introductie van LoToTo is een cultuurrevolutie door de hele organisatie…”

 

“‘Geen LoToTo? Wat wil je dan? Dat we straks het journaal halen met een dodelijk ongeval?’ Ik hield me nog in tijdens het MT-overleg, want er moest echt iets veranderen rondom de veiligheid van machineonderhoud. Nu onze operators steeds vaker eerstelijnsonderhoud doen, raakt de veiligheid in het geding. Volgens onderzoek vinden er dagelijks 600 ongevallen plaats waarvan wekelijks 2 met dodelijke afloop. In dat rijtje statistiek wil ik mijn mensen niet terug zien! Punt! Het rendementsdenken is prima, zolang het maar niet ten koste gaat van het veiligheidsdenken.”

 

 

Haast en spoed zijn NOOIT goed

Er zijn voorbeelden genoeg te noemen waarbij je ‘even snel iets doet’ om door te kunnen met je productie. Dat gebeurt per dag misschien wel 100 keer. Van even snel iets neerleggen op een plek waar het niet hoort tot even snel met je arm in de machine om het product recht te leggen zodat je weer door kan. Dat zijn 100 situaties met een reële kans op onherstelbaar letsel.

 

De schokkende realiteit is dat het ‘gewoon’ gebeurt. We zijn zo gewend aan bepaalde onveilige handelingen dat er eerst iets ernstigs moet gebeuren voordat er verandering komt. Verandering en bewustwording, juist bij bestuur en de leidinggevenden. Het rendementsdenken moet ook op managementniveau plaatsmaken voor veiligheidsdenken. Is het nodig dat daarvoor eerst iemand onder hoogspanning komt te staan, zich derdegraads verbrandt of bezwijkt door het inademen van gifgassen? Not on my watch. Dus tijd voor LoToTo. Log-out, Tag-out, Try-out.

 

LoToTo is veilig breien

Als variant op de Postbus51 slogan hanteer ik het ‘Ik brei veilig of ik brei niet-principe’. Met recht een LSR (een life saving rule). Door middel van LoToTo stellen we de werksituatie van onze operators veilig zodat zij zonder risico’s te hoeven nemen hun werk kunnen doen. Bewustwording is essentieel en daarom werkt deze slogan zo fijn. Hij blijft direct hangen en de parallellen tussen machineonderhoud en breien zijn verrassend!

 

Zoals je met breien een bepaalde volgorde van handelingen hebt (insteken, omslaan, doorhalen en af laten glijden) kent ook LoToTo een vast patroon. In 9 stappen stelt de operator de werkomgeving veilig, voor zichzelf én voor anderen. Deze stappen resoneren inmiddels over de werkvloer zodat we nooit een stap overslaan. Hoe dat klinkt? Identificatie – STOP – Isolatie – Lock – Tag – Try – Key – Clear – On & Go. Elke keer bij onderhoud, installatie, omstellen, reparatie en reiniging werken we alleen nog maar volgens vastgestelde condities en het mantra van ‘veilig breien’.

 

Identificeren en isoleren

Nog even een opmerking over het identificeren (en daarmee ook het isoleren) van gevaar. Kijk op locatie! Neem geen genoegen met de gebruiksaanwijzing en vastgestelde instructies. Binnen de context van jouw werkvloer ontstaan er specifieke risicovolle situaties die niet in een boekje staan. Wil je er dus zeker van zijn dat je alle gevaarlijke energiebronnen geïsoleerd hebt, dan zul je regelmatig scans moeten doen.

 

Wij gebruiken deze scans tijdens onze intervisiesessies. Regelmatig ondersteund met een frisse blik van iemand buiten de afdeling of zelfs van buiten de organisatie. Met foto’s en scenario’s tonen we aan wat er zou kunnen gebeuren als je niet werkt volgens LoToTo. Bijvoorbeeld als je geen rekening houdt met mogelijke restenergie die nog in de machine zit na uitschakeling. Op deze manier creëren we bewustzijn in alle lagen van de organisatie.

 

LoToTo, de cultuurrevolutie gaat door

Aan elk ongeval gaat een bijna ongeval vooraf. In mijn blog ‘Maak fouten zichtbaar’ deed ik een oproep voor een open foutcultuur. Vandaag wil ik de cultuurrevolutie verder doortrekken. Laat het niet alleen bij het in kaart brengen van fouten en ongevallen, maar maak LoToTo een vast principe binnen je productieproces. Het is een zaak van ieder individu om het veilig te doen en anders niet. Hoe hoog de druk ook is, doe het niet! Ook al brengt dat in eerste instantie een cultuurschok teweeg, de gevolgen zijn vele malen groter wanneer het misgaat.

Ontdek hoe we je helpen met Lototo en onze visie op duurzame veiligheid.

Neem contact op en we zetten samen een eerste stap naar resultaten waar je u tegen zegt!

Of bel 0800 – 228 72 46

Gerelateerde training:

 

Lockout Tagout (Tryout) LOTOTO

Ervaar jij het veiligheidsdenken ook als een cultuurrevolutie? Of spelen zaken als LoToTo geen rol binnen jouw productieomgeving? Laat je reactie achter op LinkedIn. Ik ben vooral erg benieuwd hoe jullie je operators bekwamen om veilig te werken.

Deel dit bericht:

Meer verhalen uit de praktijk? Bekijk de gerelateerde cases bij deze blog.

Ter inspiratie en als proeve van bekwaamheid vertellen enkele van onze klanten wat cbt voor hen heeft betekent. Lees de verhalen van VDL, Bakkersland, Libbey of SRC en hoe zij het maximale uit hun processen en mensen halen.

Ga concreet zelf aan de slag met onze gerelateerde praktijkcompetenties.

Al meer dan 25 jaar verzorgt cbt praktische trainingen en opleidingen voor de maakindustrie. Bekijk ons aanbod praktijkcompetenties en informeer naar de mogelijkheden voor jouw organisatie.

Ontdek hoe we je helpen met LoToTo en onze visie op duurzame veiligheid.

Neem contact op en we zetten samen een eerste stap naar resultaten waar je u tegen zegt!

Praktijkverhalen

company

Of bel 0800 – 228 72 46