Next level manufacturing: productierendement verbeteren anno 2015

“Ons productierendement ‘to the max’ brengen is de opdracht, oké… waar beginnen we?”

 

“Ken je dat gevoel als je de vergaderruimte uitloopt na een zware meeting met directie? Ze willen en verwachten van alles en het liefst gisteren. Het productierendement verbeteren van 63% naar 80% is een ‘must’, dat weet ik ook wel… maar daar komt even iets meer bij kijken dan een paar mensen op cursus kaizen sturen zoals directie vraagt. Daar gaat eerst het nodige aan vooraf – wat natuurlijk wel alles met die mensen te maken heeft!”

 

Productierendement verbeteren is ‘first things first’

Waar de kansen voor maximalisatie in onze productie liggen? In elk geval bij de stilstand van machines. Dat durf ik nu al wel zonder analyse te zeggen. Daar verliezen we veel, té veel. Niet eens zo zeer door storingen. Nee, gewoon de omsteltijden verkorten en onderhoud beter plannen. Kortere runs kunnen draaien zonder tijdsverlies door slimmer omstellen, of juist runs combineren. Minder voorraad. Sneller schakelen. Ik weet zeker dat daar veel te halen valt.

 

Daar gaat natuurlijk de nodige analyse aan vooraf. Hoe zit het bijvoorbeeld met de onderlinge communicatie? Brengen de operators elkaar op de hoogte, delen ze kennis en ervaringen, informeren ze elkaar goed en volledig? Dat begint natuurlijk bij de voormannen en productieleiders. Maar ja, krijg die maar eens uit hun vaste patroon…
Eerst maar eens de werkprocessen echt goed in kaart brengen. Het laag hangend fruit plukken en op korte termijn resultaten laten zien. Dat houdt de gemoederen weer even rustig.

 

Methodiek in praktijk

Omsteltijden verkorten dus, maar hoe? Natuurlijk weet ik dat het bij verspilling gaat om de meest simpele dingen. Ik kan me dat voorbeeld uit de opleiding nog wel herinneren van NASA en hun balpennen. Even logisch nadenken en de meest complexe vraagstukken krijgen een eenvoudig antwoord.

 

Als wachten verlies betekent, moeten we daar als eerste het productierendement verbeteren. De SMED-methode is een aardig begin met het plan-do-check-act-principe. Hoe je daar je operators in mee krijgt? Inspireren, mobiliseren, waarderen en reflecteren… Ja, ja, die is er goed ingestampt destijds.

 

Sowieso is het handig om veel meer in processen te gaan denken. Hét productie-dilemma van ‘kortere runs versus voorraad’ komt dan ook in een heel ander daglicht te staan. Dus als ik de omsteltijden nu eens weet te verkorten met 10% en tegelijk voorraden met ook 10% weet terug te brengen… En dan verder!

 

Aan de slag met het productierendement verbeteren

De eerste stap is dus een cursus kaizen regelen voor de leidinggevenden en high potentials. En gelijk nadenken hoe ik de rest enthousiast krijg… Net even iets meer dan een simpel berichtje in de nieuwsbrief en op intranet. Dan is daarmee het proces van continu verbeteren ingezet.

 

Is het een idee om eerst een audit te doen? Iemand van buitenaf misschien? Die kijkt er net even anders tegenaan. En ik wil een paar toppers van operators inschakelen zodat zij de kar kunnen trekken op de werkvloer. Misschien moeten ze dan zelfs wel iets meer dan alleen een cursus kaizen, dan kan ik ze namelijk ook breder inzetten. We zijn er tenslotte niet met alleen de reductie van omsteltijden.

 

Hoe doen jullie dat?

Ben jij je bewust van de kosten in euro’s door tijdsverlies bij omstellen? Ik ga in elk geval een paar sommetjes maken. Eigenlijk ben ik vooral erg benieuwd hoe jij je operators enthousiast krijgt – en gemotiveerd houdt om continu te verbeteren. Heb je daar een mooi voorbeeld van en hoe heeft dat bijgedragen om jullie productierendement te verbeteren?

 

Laat je bericht achter op mijn LinkedIn of reageer via twitter.

Gerelateerde praktijkcompetenties

Ontdek hoe we jouw productieprocessen kunnen maximaliseren met onze visie op personeelsbeleid.

Neem contact op en we zetten samen een eerste stap naar resultaten waar je u tegen zegt!

cnt-btn

Of bel 0800 – 228 72 46