Schaken met cijfers: boekhouden volgens de lean methode

Leestijd: ± 2 minuten

Deel op: tweet linked mail

“In een paar gecalculeerde zetten, creëren we zo veel meer mogelijkheden met onze productielijn.”

 

“In de afgelopen weken ben ik volop aan de slag gegaan met het verbeteren van ons productierendement. Die cursus Kaizen is geregeld en ik ben gaan rekenen. Boekhouden volgens de lean methode; heerlijk! Echt waar, het geeft je zo veel meer inzicht voor het nemen van belangrijke beslissingen. Hoe weet je anders of een bepaalde verandering bijdraagt aan de winstgevendheid van de productie? Vandaag, maar vooral ook in de toekomst. Mijn huishoudboekje is in elk geval op orde…”

 

Onderbuikdiscussies

De uitdaging was om van een traditionele manier van boekhouding te switchen naar boekhouden volgens de lean methode. Niet dat de boekhouding niet op orde was, maar je mist cruciale informatie. Cijfers die je kunt toepassen in het spel van maximaliseren. Wil je de juiste stukken op de juiste plek zetten, dan heb je inzicht nodig in oorzaak en gevolg. Dan neem je gefundeerde keuzes en beslissingen die bijdragen aan je productierendement. Om van onderbuikdiscussies af te komen, kan je niet zonder een doorgerekend huishoudboekje van je totale productie. Cijfers liegen niet. Oke, één kanttekening dan: de context, daar moet je uiteraard rekening (!) mee houden. Een context die vooral bepaald wordt door de factor mens. Die mag je niet vergeten als je met lean accounting aan de slag gaat.

 

Lean boekhouding theorie

Even terug naar de cursus lean accounting. Daar hadden ze zo’n leuk ezelsbruggetje als het gaat om boekhouden volgens de lean methode: op één hand uit te rekenen… Ofwel 5 basisprincipes, te beginnen bij ‘keep it simple’. De informatie moet begrijpelijk zijn voor iedereen binnen de organisatie. Dus ja, van CFO tot operator. Twee: empowerment, ondersteunt, of liever gezegd versterkt het de maximalisatiekracht van productie? Drie: flow aanbrengen in de financiële communicatiestromen. Vier: planning (daar is de PDCA weer). En als laatste controle. Een hand vol om je lean boekhouding op orde te brengen.

 

Meer mogelijkheden

Het echte inzicht creëer je met het opstellen van box scores. Loop je operaties, capaciteit en financiën maar na en zet ze in een matrix. Wat is je present state en welke scenarios moet je tegen elkaar afwegen om die order wel of niet aan te nemen? Ook beslissingen in het wijzigen van je productielijn meet je hieraan af. Moet er een machine bij en past dat fysiek, hebben we meer manuren nodig, gaan we outsourcen? Onder aan de streep geeft boekhouden volgens de lean methode je het antwoord. Het levert je misschien zelfs mogelijkheden op waar je nooit eerder aan gedacht hebt.

 

Het resultaat van boekhouden volgens de lean methode vind je dus onder aan de streep in harde valuta. Een hogere winstgevendheid door het realiseren van een hogere klantwaarde. Daar zeg ik u tegen…

 

Loop jij met de vraag: “hoe realiseren we de grootste kostenbesparing?” Verander die vraag eens in: “Hoe kunnen we capaciteit vrijmaken en gebruiken om de klantwaarde te vergroten en meer geld te verdienen?” Laat je antwoord achter op LinkedIn of reageer via twitter.

Ontdek hoe we jouw productieprocessen kunnen maximaliseren met onze visie op personeelsbeleid.

 

Neem contact op en we zetten samen een eerste stap naar resultaten waar je u tegen zegt!

cnt-btn

Of bel 0800 – 228 72 46

Gerelateerde praktijkcompetenties

Ontdek hoe we jouw productieprocessen kunnen maximaliseren met onze visie op personeelsbeleid.

 

Neem contact op en we zetten samen een eerste stap naar resultaten waar je u tegen zegt!

cnt-btn

Of bel 0800 – 228 72 46