Storen aan storingen of de ontwikkeling van een functionele technische dienst

Leestijd: ± 2:36 minuten

Deel op: tweet linked mail

“Nu staat voor de zoveelste keer de technische dienst briesend aan de productielijn…”

 

“De druk moest van de ketel, dat was wel duidelijk. Bij storingen moesten onze operators verder leren kijken, breder denken in plaats van direct doen. Dat zou de technische dienst weer functioneel maken, waardoor ze niet meer continu bezig zijn met symptoombestrijding. Het leek wel een storingsestafette. Voordat het uiteindelijk goed en wel geregeld was, moesten we nog wel even een kleine cultuurshock verwerken.”

 

Storingsestafette

Dat wij typische ‘old school-operators’ hadden, was vooral merkbaar tijdens storingen. Bij de minste of geringste afwijking werd de technische dienst opgetrommeld. In het begin waren dat sporadische storingen, maar al snel werden dat constante storingen. Hierdoor ontstond een storingsestafette, waarbij de ene ploeg met de storing van de andere te maken had. Het werkelijke probleem werd steeds maar doorgeschoven. Je kunt je voorstellen hoe de technische dienst daar op reageerde.

 

Als je dan onderaan de streep kijkt naar je kosten, dan zie je dat er snel iets moet gebeuren. Operators moeten zelf een storing goed kunnen verhelpen. De grootste uitdaging? De jongens eerst te laten denken, voordat ze gelijk met hun handen in de machine zitten. Zodra er een afwijking in het proces ontstaat niet gelijk bijsturen, maar de gevolgen over het hele proces inschatten. Soms is het beter even 20 minuten langer stil te staan, dan in 10 minuten weer draaien om vervolgens ergens anders de lijn stil te moeten leggen.

 

MTBF maximaliseren

Het doel was duidelijk. De ‘mean time between failure’ moest zo lang mogelijk worden opgerekt. Dat vroeg van de operators dat ze veel meer kennis en inzicht nodig hadden van de totale besturingstechnieken. De technische dienst had er in eerste instantie niet veel vertrouwen in. Gelukkig sloeg die houding snel om toen men inzag hoe men omging met de uitvalanalyse en daarop anticipeerde met corrigerende maatregelen. Toch waren we er nog niet helemaal.

 

Vergeet stap 6 niet

In het storingzoeken en het verhelpen van storingen, hanteren we de 7 stappen-methode. Van probleem naar dataverzameling, naar diagnose, naar het werkelijke probleem bepalen tot uiteindelijk het implementeren van de oplossing. En daar stopte men. Hierdoor gebeurde het in het begin nog regelmatig dat men toch nog te vroeg de productie weer opstartte en de storing zich direct herhaalde. “Ze sleutelen alleen maar problemen in de machine!”, zo klonk het vanuit de technische dienst. Dus onder toeziend oog van de storingsmonteurs leerden de operators uiteindelijk ook goed doortesten. Nu zijn storingen snel opgelost zonder dat ze verderop in het proces opnieuw de kop op steken.

 

Mens erger je niet

De technische dienst functioneert nu weer hoe ze moet functioneren. Eerstelijns onderhoud werpt snel zijn vruchten af en is direct meetbaar in het productierendement. Toch was het een behoorlijke cultuurshock op de werkvloer. Onderhoudsmonteurs die ‘hún machine’ bij de operators in vertrouwen moeten geven en operators die eerst moeten denken voordat ze wat doen. Het resultaat is er uiteindelijk wel naar. De storingsestafette is doorbroken. Minder stilstand, meer rust in het proces en een maximaal machinerendement.

 

Hoe ontwikkel jij je processen rondom storingen? Deel je reactie over de functionele technische dienst op LinkedIn of reageer via twitter.

Ontdek hoe we jouw productieprocessen kunnen ontwikkelen met onze visie op een functionele technische dienst.

 

Neem contact op en we zetten samen een eerste stap naar resultaten waar je u tegen zegt!

cnt-btn

Of bel 0800 – 228 72 46

Gerelateerde cases

Gerelateerde praktijkcompetenties

Ontdek hoe we jouw productieprocessen kunnen maximaliseren met onze visie op een functionele technische dienst.

 

Neem contact op en we zetten samen een eerste stap naar resultaten waar je u tegen zegt!

cnt-btn

Of bel 0800 – 228 72 46