Vacature: Pragmatische eye-opener m/v voor dwalend productiebedrijf

Leestijd ± 3:51 minuten

Deel dit bericht:

“Het begon ongeveer anderhalf jaar geleden. De economie begon langzaam weer aan te trekken, zichtbaar aan het aantal orders. Door de vraag naar capaciteit moesten we op zoek naar nieuwe operators. Maar waar vind je nog goede mensen? Ik bedoel écht goede mensen, die willen én kunnen! Tot ik op een woensdagmiddag sprak met Yuri.”

 

Bij Yuri wist je direct: dit is ’een goeie’. Vapro B gediplomeerd, de nodige jaren werkervaring, maar geen job hopper en uit zijn vragen bleek naast oprechte interesse ook een grote kundigheid. Kortom, onze droomkandidaat. Toen gebeurde er iets vreemds.

 

 

Een sollicitant met praatjes

Op een moment in het gesprek stelde Yuri de vraag: “Hoe is jullie bedrijfscultuur?”. Na mijn antwoord vol clichés als transparant, informeel en iedereen krijgt de kans zich te ontwikkelen, vroeg Yuri door. Hij wilde weten hoe zat het met onze kernwaarden, en over de interne communicatie en leiderschap. Over doorgroeimogelijkheden naar bijvoorbeeld ploegleider. Zo dan. Een sollicitant met praatjes, maar wel hele terechte praatjes. Want in alle eerlijkheid, hoe zit het eigenlijk met onze bedrijfscultuur? We zouden nodig enkele punten moeten verbeteren. Ik zat dus even met een mond vol tanden.

 

Of onze bedrijfscultuur aantrekkingskracht heeft?

Wil je de echte topper in je productie binnenhalen, dan zul je moeten zorgen voor een bedrijfscultuur met aantrekkingskracht. Dus ik beloofde Yuri daar in een vervolggesprek op terug te komen. ’s Avonds sprak ik een vriendin over het sollicitatiegesprek. We discussieerden over wat bedrijfscultuur nu eindelijk is en wat het aantrekkelijk maakt. Duidelijk was in elk geval dat bedrijfscultuur het geheel is tussen kernwaarden, normen en doelstellingen en de dynamiek daarvan op de werkvloer. Maar ja, hoe dan? Ik heb nog wel meer op mijn plantmanagerbordje liggen.

 

De pragmatische eye-opener

Mijn ochtendroutine bestaat uit een rondje over de werkvloer. Dit keer gebrand op het signaleren van onze bedrijfscultuur. Maar al snel werd mijn aandacht getrokken naar alledaagse issues. Een brandslang die niet bereikbaar was, een teamleider met een conflict, de TD met een probleem. Al snel had ik door dat ik ogen nodig had zonder interne belangen om iets met die bedrijfscultuur te kunnen doen.

 

Later die dag had ik een gesprek met onze partner voor de trainingen productieleider. Ik was wel eens benieuwd hoe hij bedrijfscultuur terugziet in de verschillende organisaties waar zij trainen en opleiden. Wat Richard toen vertelde, maakte mij direct duidelijk dat hij de pragmatische eye-opener was die onze organisatie nodig had.

 

Het cbt-model voor maximale prestaties

Om te beginnen maakte Richard duidelijk dat de juiste bedrijfscultuur bepalend is voor het maximaal doen presteren van je hele organisatie. Het is van essentieel belang dat kernwaarden gekoppeld worden aan prestatieverbetering en resultaten. Om daar concreet mee aan de slag te gaan ontwikkelde cbt een maximalisatie-model, het cbt-model.

Het sterke van het cbt-model is dat het vanuit de praktijk komt. Het omvat de 4 belangrijkste pijlers waar ik als plantmanager in mijn dagelijkse praktijk mee bezig ben: het ontwikkelen van leiderschap, het bekwamen van technisch personeel, het verduurzamen en veiligheid en het maximaliseren van resultaat door het lean maken van processen. Direct heel herkenbaar en tastbaar.

 

Waar het cbt-model vervolgens een ‘omdenkslag’ maakt is door te beginnen met het ontrafelen van het hart van onze organisatie. Beginnend bij onze prestatie-indicatoren. Vanuit een doelengesprek met diverse betrokkenen worden problemen op de werkvloer tastbaar en voelbaar door alle lagen van de organisatie. Er ontstaat een bewustwording die leidt tot een bedrijfsbrede dialoog. Heel concreet door bijvoorbeeld het opzetten van een stuurgroep waarin cbt zorgt voor de juiste voedingsbodem. De knoppen van de bedrijfscultuurmachine zijn ingedrukt en cbt zorgt ervoor dat alle randvoorwaarden voor maximalisatie kloppen.

 

Aangenomen

Het gesprek met cbt maakte heel wat los. Het eerste wat ik vervolgens deed was een overleg plannen waarin Richard nog een keer zijn verhaal moest doen voor een breder comité. Dan zouden ook thema’s als veiligheid, werkplektraining en communicatie aan bod moeten komen.

 

De volgende dag belde ik droomkandidaat Yuri. Of hij het antwoord op zijn vraag over onze bedrijfscultuur zelf wilde komen ontdekken. Twee maanden later maakte Yuri deel uit van een stuurgroep waarin hij samen met cbt de verdiepingsslag maakte om objectief elke vezel van onze organisatie aan te raken. Problemen werden heel pragmatisch omgezet naar doelen. Er was eindelijk focus voor verandering vanuit doelstellingen. Een verandering naar resultaten waar je u tegen zegt.

Ontdek hoe je met het cbt-model kunt maximaliseren.

Neem contact op en we zetten samen een eerste stap naar resultaten waar je u tegen zegt!

Of bel 0800 – 228 72 46

Wil je weten wat Yuri allemaal ontdekte tijdens zijn verdiepingsslag en welke onderdelen van onze productieprocessen we vanuit het cbt-model aangepakt hebben? Lees dan mijn andere blogs of geef je reactie op LinkedIn. Zelf een gesprek over jouw bedrijfscultuur en maximale resultaten? Neem contact op met Richard of één van zijn collega’s bij cbt.

Deel dit bericht:

Meer verhalen uit de praktijk? Bekijk de gerelateerde cases bij deze blog.

Ter inspiratie en als proeve van bekwaamheid vertellen enkele van onze klanten wat cbt voor hen heeft betekent. Lees de verhalen van VDL, Bakkersland, Libbey of SRC en hoe zij het maximale uit hun processen en mensen halen.

Ga concreet zelf aan de slag met onze gerelateerde praktijkcompetenties.

Al meer dan 25 jaar verzorgt cbt praktische trainingen en opleidingen voor de maakindustrie. Bekijk ons aanbod praktijkcompetenties en informeer naar de mogelijkheden voor jouw organisatie.

Ontdek hoe je met het cbt-model kunt maximaliseren.

Neem contact op en we zetten samen een eerste stap naar resultaten waar je u tegen zegt!

Praktijkverhalen

company

Of bel 0800 – 228 72 46