Case VDL Weweler

 

Het opleidingsniveau gaat hand in hand met het ambitieniveau

VDL Weweler in Apeldoorn is een goed voorbeeld binnen VDL Groep als het gaat om trainen en opleiden van personeel. Tom Wijkamp, coördinator opleidingen, vertelt hoe het personeel de garantie is voor de kwaliteit van het product én het proces. Die kwaliteit blijvend waarborgen, vraagt om innovatie. Dat begint bij de mensen van de werkvloer. Met in het achterhoofd de doelstelling wereldwijd marktleiderschap in luchtveersystemen voor trailers, zorgt Tom in samenwerking met cbt voor een praktijkgericht opleidingstraject. Het effect? Persoonlijke groei van het personeel en een kwalitatief sterkere bezetting.

 

Als coördinator opleidingen is Tom verantwoordelijk voor ‘het opleiden van de organisatie’. Dit loopt uiteen van het opzetten van leertrajecten, het inkopen van trainingen en opleidingen tot het regelen van subsidies voor zowel nieuw personeel als bestaande krachten. Inmiddels is Tom ruim 14 jaar werkzaam bij VDL Weweler waar de focus op dit moment ligt op het klaarstomen van de nieuwe productielocatie. Met de nieuwe productielijn moet er productiecapaciteit komen om door te groeien naar wereldwijd marktleiderschap in luchtveersystemen.

 

Deze sterke productiegroei is dankt VDL Weweler onder andere aan een duidelijke, gezamenlijk visie: kracht door samenwerking. Door te opereren binnen VDL Groep detacheert men bijvoorbeeld intern personeel. Het detacheren binnen de Groep gebeurt regelmatig vertelt Tom. Ook als het gaat om opleiden. Hierdoor groeit elke medewerker als individu in zijn kennis en kunnen. Op een natuurlijke manier verspreiden nieuwe inzichten en vaardigheden zich binnen elk bedrijf van VDL Groep. Dat is hoe het motto ‘Kracht door samenwerking’ concreet wordt gemaakt. Tom maakt zich vooral hard voor het opleiden door alle lagen van de organisatie. Directie, management en operators op de werkvloer, iedereen moet binnen zijn expertise blijven trainen om te innoveren. Met een eigen trainingsruimte is VDL Weweler van alle gemakken voorzien voor het goed opleiden van mensen en draagt cbt daar graag inhoudelijk aan bij.

 

Over groei en robotisering

Om te zien dat de wereld verandert, hoef je geen helderziende te zijn. De effecten daarvan en sturen op die verandering, dat is een ander verhaal. Bij VDL Weweler heeft men de nodige keuzes gemaakt om flexibel in te spelen op de toekomst. Eén daarvan is de nieuwe productielocatie. Een gloednieuwe productiehal met de nieuwste machines en vergaande robotisering. Hierdoor kunnen grotere aantallen geproduceerd worden, maar ook sneller en beter. Door bijvoorbeeld het staal met een hogere temperatuur te verhitten tot maar liefst 1200°C, is er maar één keer verhitting nodig in plaats van drie keer. Het resultaat mag duidelijk zijn; een snellere productie, minder energieverbruik, minder belastend voor het milieu en een betere kwaliteit van het eindproduct. Daarnaast wordt door het gehele proces gebruik gemaakt van robotisering. De precisie en efficiëntie van deze techniek hebben effect op de kwaliteit van zowel proces als product.
Deze unieke manier van produceren is nodig volgens Tom. Enerzijds om te voldoen aan de kwaliteitseisen van de klant, anderzijds om eigen doelstellingen waar te maken. Gevolg is wel dat de productie complexer wordt. Het bedienen van de machines, het monitoren van het proces, het controleren van de output, alles vraagt meer kennis op de werkvloer. Training en opleiding is daarom onmisbaar om te blijven innoveren.

 

Operator van de toekomst

In een gerobotiseerde productie moeten operators meer procesmatig denken. De focus op het product verschuift naar focus op het proces. “De klassieke methode is kwaliteitscontrole door steekproeven te nemen van het eindproduct”, legt Tom uit. “Dat is nu anders. De operator van de toekomst moet meer analytisch kijken en denken. Letterlijk kijk je als operator naar grafieken op beeldschermen en niet meer zo zeer naar wat er fysiek uit de machine komt. Voor de operator van de toekomst is de controlekamer de werkvloer.”
In 2007 nam VDL Weweler de eerste stappen voor deze grote veranderingen. Vanuit de vraag om taktijden te verkorten, ontstond een blauwdruk voor de ideale productielijn. Nu, zeven jaar later, is deze ideaalschets bijna gerealiseerd en worden medewerkers klaargestoomd om deze productielijn aan te sturen. Dit klaarstomen gebeurt in het eigen trainingslokaal waar cbt sinds 2010 nauw betrokken is bij de uitvoering van het opleidingsprogramma.

 

Theorie en praktijk samen

Het opleiden van VAPRO-procesoperators is niet nieuw binnen VDL Weweler. De keuze om zowel theorie- als praktijklessen op eigen locatie te doen is dat wel. Volgens Tom werkt het simpelweg niet om theorie op een externe locatie te doen. Het beperkt de voortgang en ook qua niveau stelt VDL Weweler hogere eisen dan waar een externe partij aan kan voldoen. Na verschillende partijen te hebben geïnformeerd over de mogelijkheden van een In-Company-traject, kwam Tom bij cbt. Vanaf het eerste bezoek was er direct een klik tussen aanpak en werkwijze waarbij eenvoud de belangrijkste factor was. “De eenvoud en praktische insteek zijn het grote voordeel van cbt”, geeft Tom aan. “En cbt regelt het!”. Met het selecteren van de juiste trainer voor deze case, het voorzien van de lesstof en met een ononderbroken focus op de uitvoering ging het leertraject van start.

 

Heel concreet begon het leertraject met een heldere communicatie naar de werkvloer. Bijvoorbeeld door het opstellen van een reglement met lestijden, aanwezigheidseisen en randvoorwaarden. Deze basis bewaakt de kwaliteit van de opleiding en bepaalt zo de meerwaarde van een InCompany-traject. De opleiding duurt twee jaar en elke maandag wordt er lesgegeven door dezelfde trainer. Met name de betrokkenheid van de trainer en de prettige, professionele lesomgeving maken de deelnemers enthousiast. “Je ziet ze er helemaal voor gaan,” vertelt Tom. “Dit enthousiasme zorgt ervoor dat men ook daadwerkelijk binnen de looptijd slaagt en men steekt collega’s aan om ook het opleidingstraject in te gaan. Zo wordt opleiden een continu proces binnen de organisatie.”

 

Een nieuwe werkhouding

Terugkijkend concludeert Tom dat er veel is bereikt: “De grootste waarde van opleiden en trainen is de nieuwe werkhouding die men krijgt door deze trajecten.” Daar heeft de kandidaat profijt van en ook de organisatie. Voor de kandidaat is de nieuwe werkhouding vooral een kwestie van zelfverzekerdheid. De persoonlijke groei wordt gedurende het opleidingstraject enorm gestimuleerd. En die groei hebben we als organisatie in een veranderende wereld meer dan ooit nodig. In plaats van een stagnerende productie kunnen we nu verder met nieuwe technieken en een hogere productiviteit.

 

Opnieuw benadrukt Tom de relevantie voor opleiden door de hele organisatie: “Opleiden is voor iedereen, geen uitzonderingen. Houdt daarbij voor ogen wat je wilt bereiken, welke doelstellingen je wilt realiseren. Creëer vervolgens een ideale leeromgeving en blijf aandacht geven en investeren in de groei van het individu.” Door serieus trainen en opleiden maakt VDL Weweler haar ambities waar. Het opleidingsniveau gaat hand in hand met het ambitieniveau. Het brengt de medewerkers verder en het brengt de organisatie verder, wat zorgt voor geweldige resultaten.