Werkplaats inrichting volgens 5S voor sloddervossen en pietjes-precies

Leestijd: ± 3:13 minuten

Deel op: tweet linked mail

“Orde en netheid op de werkvloer begint met het motiveren van gedrag en discipline.”

 

 

“Vandaag een audit-rondje gedaan voor ons 5S-project. Dat loopt nu een jaar. Of er al zichtbare resultaten zijn? Zeker! Het aantal overuren is met 9% gedaald, de foutscore liep terug van 7 naar 4, maar bovenal leeft er een totaal andere sfeer op de werkvloer. De jongens zijn veel relaxter. Zit 5S al echt bij iedereen in het systeem? Er zitten wat hardnekkige gevallen tussen. Zowel de sloddervossen als de pietjes-precies moeten continu worden gemotiveerd. Dat vroeg veel van mijn leiderschap skills, maar ook een stuk discipline. Goed voorbeeld doet nu eenmaal goed volgen…”

 

Nul op het rekest

Wie zich waagt aan projecten met als doel gedragsverandering, krijgt al snel nul op het rekest. Zo ook de implementatie van werkplaats inrichting volgens 5S. Het mooie echter van de 5S methode is dat gedrag direct te koppelen is aan resultaat. Zichtbaar en meetbaar efficiënter werken in de industrie. Dat begint met motivatie. De werkvloer in beweging brengen vraagt leiderschap. Productieleiders en managers die zelf het goede voorbeeld geven.

 

Eénduidige werkplaats inrichting volgens 5S

Een efficiëntie werkplekorganisatie gaat in de kern over éénduidigheid. Eén helder lijn, één visie, één werkwijze gestimuleerd vanuit directie. Efficiency verbetering volgens 5S begint namelijk vanuit organisatiedoelstellingen en -ontwikkeling. Hoe kan je bijvoorbeeld je kostprijs nog verder verlagen zonder in te leveren op marge of kwaliteit? Operational exelence als bedrijfsstrategie kan daarom niet zonder de 5S lean verbetermethode op de werkvloer.

 

Twee soorten operators

Plantmanagers die aan de slag gaan met werkplaats inrichting volgens 5S komen twee soorten operators tegen: de sloddervossen en pietjes-precies. Dat is een uitdaging bij het implementeren en handhaven van 5S. Zowel de ongeorganiseerde als de ‘spotless’ werkplek zullen zich moeten aanpassen aan de lijn die vanuit organisatieoogpunt wordt bepaald. Maar hoe krijg je ze zover? Beiden moeten op hun eigen wijze gemotiveerd worden. Opnieuw is dan de conclusie dat 5S veel vraagt van de manier van leidinggeven. Enerzijds moet je op de juiste manier kunnen aanspreken op gedrag. Altijd op de bal spelen. Tegelijk disciplinair zijn. En consistent ook zelf het goede voorbeeld geven.

 

De eerste drie stappen naar een schone werkplek

De grote schoonmaak. Zo zou je de eerste drie stappen naar een schone werkplek kunnen noemen. De beginfase in het veranderproces naar een efficiënte organisatie. Allereerst scheiden we het kaf van het koren. Wat overbodig is moet uit beeld, letterlijk. Wat er overblijft schikken we volgens een nieuwe logische structuur. Hoe je aan die structuur komt? Dat weten de sloddervossen en pietjes-precies het beste. Als onderdeel van het 5S-team bepalen zij hoe de ideale werkplek eruit ziet. Dan begint schoonmaak. Of liever het schoonmaakproces. Lees hiervoor bijvoorbeeld ook het vorige blog over total productive maintenance.

 

Vier verspillingen voorkomen

Tijdsverspilling is vaak het grootste verlies in een productieproces. Door te moeten zoeken of zaken te moeten regelen die niet direct met het proces te maken hebben ontstaat er een kettingreactie. De operator raakt achter op schema, er ontstaat stress wat hem slordig maakt en zo opstaan er fouten. Fouten hebben invloed op de kwaliteit en kosten bovendien nog meer tijd vanwege herproductie.

 

Tijdsverspillingen zijn in te delen in verschillende categorieën. Denk aan onnodig transport, overbodige verplaatsingen, gebrekkige procesinrichting of defecten. Zo maar vier soorten verspillingen die je met de werkplaats inrichting volgens 5S kan verminderen of zelfs helemaal wegnemen.

 

Een handvol resultaat

Dat werkplaats inrichting volgens 5S meer is dan even snel de boel opruimen mag duidelijk zijn. Je hebt er je handen vol aan. Dat geldt ook voor het resultaat. 5S-werkplekorganisatie is meer dan een nette en geordende werkplek. Het gaat over directe tijdswinst in productie. Tijdswinst die ingezet kan worden om meer of beter te produceren. Die je concurrentiepositie verbetert. Er worden minder fouten gemaakt, minder kosten gemaakt een hogere kwaliteit geleverd en tot slot komt het ook de veiligheid op de werkvloer ten goede.

 

In hoeverre werken jullie met werkplaats inrichting volgens 5S en welke rol speelt leiderschap daarin?

Deel je reactie op LinkedIn of reageer via twitter.

.

Ontdek hoe we jouw productieprocessen kunnen maximaliseren met onze visie opwerkplaats inrichting volgens 5S.

 

Neem contact op en we zetten samen een eerste stap naar resultaten waar je u tegen zegt!

cnt-btn

Of bel 0800 – 228 72 46

Gerelateerde cases

Ontdek hier onze cases.

Gerelateerde praktijkcompetenties

Ontdek hier onze trainingen en opleidingen.

Ontdek hoe we jouw productieprocessen kunnen maximaliseren met onze visie op werkplaats inrichting volgens 5S.

 

Neem contact op en we zetten samen een eerste stap naar resultaten waar je u tegen zegt!

cnt-btn

Of bel 0800 – 228 72 46